„Cehov a fost un scriitor polivalent [...]. Proza scurta i-a permis în mod special sa construiasca o imagine mozaicala a lumii moderne.
[...] Nu întâmplator, particularitatile inovatoare ale artei narative cehoviene sunt probate de impresionantele portrete psihologice ale personajelor, realizate, de obicei, într-o maniera care permite folosirea mai multor perspective, a ... citeste mai departe
Romanul de aventuri Beau Geste se petrece în cea mai mare parte în Africa
Acțiunea romanului Beau Geste se petrece în cea mai mare parte în Africa, unde cei trei frați Geste: Michael (Frumosul), geamănul sau Digby și mezinul John ajung prin intermediul Legiunii Străine franceze.
„Una dintre cele mai mari povesti de dragoste din toate timpurile.” – HENRY JAMES
„Destinul literar al lui Alexandre Dumas-fiul este în mod neîndoios legat de aparitia, în 1848, a romanului sau, Dama cu camelii. Aceasta opera autobiografica i-a adus scriitorului recunoasterea valorii si chiar gloria, atât sub forma romanului, ... citeste mai departe
Elizabeth Bennet este intruchiparea perfecta a eroinei tipice pentru Jane Austen: inteligenta, generoasa, sensibila, incapabila de gelozie sau de orice alt pacat major.
Am putea crede ca asta o face o mironosita insuportabila, dar adevarul e ca Lizzy este o tanara moderna si sofisticata, care, la nevoie, stie sa dea o ... citeste mai departe
„Cehov este un artist incomparabil, da, da, absolut incomparabil... Un artist al vietii... Cehov a creat forme noi de scris, complet noi, dupa parerea mea, în întreaga lume, cum nu am mai întâlnit nicaieri... si nici nu poti sa-l compari pe Cehov ca artist cu scriitorii rusi anteriori – cu ... citeste mai departe
Octave Mouret innebuneste femeile de dorinte. Marele sau magazin parizian, La Paradisul femeilor, este o adevarata desfatare a simturilor. tesaturile se amesteca intre ele, uimitoare, delicate, din fai sau matase.
Octave Mouret vinde, prin tehnici revolutionare, tot ceea ce o femeie poate cumpara in 1883.
Capodopera Razboi si pace (1863-1869) zugraveste viata intregii societati ruse in perioada razboaielor napoleoniene; evenimentele istorice si interesele personale, caile de autodefinire a personalitatii si spontaneitatea vietii populare sint prezentate drept componente echivalente ale existentei natural-istorice.
„Rostov se ridica si porni sa rataceasca printre focuri si sa viseze la fericirea de ... citeste mai departe
Spre deosebire de unele scrieri anterioare marcate de sentimentalism si melodrama, în Marile sperante perspectiva lui Charles Dickens asupra universului infantil nu e una edulcorata.
Pentru Pip copilasul sau pentru Pip tânarul, prima întelegere a lumii e, daca nu dureroasa, cel putin suparatoare:
personajul descopera în ochii celorlalti ca e necioplit, ca ... citeste mai departe
„Contele de Monte-Cristo este deseori trecut printre cele mai bune zece romane ale tuturor timpurilor. [...]
Portretul psihologic al razbunarii fascineaza si respinge în acelasi timp. Personajul Monte-Cristo nu stârneste simpatii, totusi, cumva, actiunile sale sunt justificate.
Este aproape un erou mitologic. Aura sa supranaturala creeaza o poveste de aventuri ... citeste mai departe
Ca o amprenta a naturalismului se observa in romanul O pagina de dragoste, scris cu o rara gingasie, inclinatia autorului pentru cazurile patologice si aspectele morbide ale vietii, cat si asocierea ideilor legate de fiziologie si ereditate.
Fascinat de descoperirile biologiei si medicinei din vremea sa, Zola a avut ideea ... citeste mai departe
Romanul Nana este cronica aventurilor unei prostituate pariziene din vremea lui Napoleon al III-lea, rezultat splendid si putred totodata al unei ereditati marcate de nebunie, alcoolism si mizerie, poleite cu aspiratii de minima demnitate si respectabilitate burgheza.
Pentru a o infatisa pe Nana si lumea ei, Emile Zola s-a documentat cu ... citeste mai departe
Spre deosebire de unele scrieri anterioare marcate de sentimentalism si melodrama, în Marile sperante perspectiva lui Charles Dickens asupra universului infantil nu e una edulcorata.
Pentru Pip copilasul sau pentru Pip tânarul, prima întelegere a lumii e, daca nu dureroasa, cel putin suparatoare:
personajul descopera în ochii celorlalti ca e necioplit, ca ... citeste mai departe